Когато отиваме на къмпинг или на поход в планината, ако не си носим храна за цялото време, пред което ще продължи нашето приключение или не разчитаме на места, от които да си купим такава, то тогава е задължително да помислим за това как да си приготвяме храна. Задължително за всеки турист е в случая е да разполага с туристически съдове за готвене. За да ви бъдем полезни в избора на готварски съдове за туризъм, в тази статия ще набележим най-важните фактори, които е хубаво да вземете под внимание, когато си купувате такива.
Какви походи или пътувания сте планували?
Основните съдове за един човек са:
- Канче или тенджера с капак, който може да служи и за чиния
- Чаша
- Основни прибори – вилица, лъжица, нож
- Нещо, с което да може да хващате канчето – дръжка за съдове или нещо такова, ако разбира се няма такава в комплекта
Комплект съдове или отделни артикули?
Да вземете съдовете един по един ви дава свободата да изберете точно това, от което имате нужда. Може да използвате неща от вкъщи или да заемете такива от приятел.
От друга страна пък, с купуването на комплект съдове ще си спестите така необходимото за всеки турист пространство в багажа или раницата, тегло и разбира се, време за събиране на всичко необходимо. Комплектите от туристически съдове са специално изработени така, че да могат да се събират един в друг, така че обема, който заема целия комплект е колкото на най-големия съд. Много дори са направени така, че е предвидено да може и туристическо газово котлонче да се побере също в тях за още по-голяма ефективност. Понеже са предназначени за използване навън сред природата, съдовете за готвене и приборите са изработени от леки и издържливи материали, които няма да ви тежат много, когато ги носите, а в същото време ще може да ги използвате сезон след сезон.
Материалите, от които са изработени туристическите съдове
Алуминий
Положителни качества: Лек и достъпен материал, добър проводник на топлина. Добър за приготвяне на храна без да я загаряте.
Отрицателни качества: Бавно се разпада, когато е изложен на действието на киселинни храни. Лесно се наранява и драска.
Неръждаема стомана
Положителни качества: По-здрава и устойчива на наранявания от алуминия.
Отрицателни качества: По-тежка е от алуминия и не провежда топлината толкова равномерно – може да се образуват горещи точки, където храната да загаря.
Титан
Положителни качества: Много лек и супер здрав материал. Ако теглото е най-важния фактор за вас, то тогава задължително трябва да използвате съдове от титан.
Отрицателни качества: По-скъпи са от останалите видове туристически съдове за готвене и също не провеждат топлината равномерно.
Пластмаса
Положителни качества: Съдовете от пластмаса са леки и евтини. Материалът е идеален за прибори и контейнери за съхранение на храна.
Отрицателни качества: Не са толкова издържливи и устойчиви на топлина като металните съдове. Някои пластмаси могат да поемат от миризмата и аромата на храните, които се съхраняват в тях.
Съдовете от алуминий
Някои хора мислят, че използването на съдове от алуминий е нездравословно. Според доклади от National Institutes of Health и Food and Drug Administration в САЩ, както и Alzheimer's Society в Лондон, никакви рискове за здравето на хората не са били установени, като резултат от използването на съдове от алуминий. Според цитат на Alzheimer's Society: “Няма никакво медицинско или научно доказателство за връзка между алуминия и заболяването на Алцхаймер”.
Докато няма никакви притеснения за здравето ви от използването на алуминиеви съдове, то използването им за готвене на зелени растителни продукти не е препоръчително, тъй като това може да повлияе на вкуса на храната.
Важни фактори при избора на туристически съдове
Обърнете внимание на следните фактори, които са важни за избора на туристически съдове за готвене:
Размер на съда:
Най-големият съд в комплекта ви трябва да е с обем около 0.5 литра на един човек. Според броя на хората, за които е предназначен, лесно може да си направите сметка колко голям трябва да е. И по-малките съдове трябва да може да се събират в него.
Брой на съдовете:
Един съд обикновено е достатъчен за един или двама човека (особено ако капакът му може също да се използва като чиния). Един среден комплект съдове би трябвало да върши добра работа на група до пет човека, ако не мислите да приготвяте някакви сложни менюта.
Капак:
Капаците на съдовете намаляват времето за приготвяне на храната и спестяват гориво. Както вече споменахме, могат също да бъдат използвани за чинии или тигани за пържене. Трябва да имате по един капак за всеки съд в комплекта си или поне един, който да пасва на всички съдове.
Дръжки за хващане:
Уверете се, че има с какво да хващате съдовете и канчетата. Дръжките, които се откачат са много удобни, издържливи, здрави и лесни за използване. Една такава може да се използва за всички съдове от комплекта. А това ще ви спести от теглото.
Е, това са основните насоки, които можем да ви дадем затова как да изберете най-подходящите за вашия случай туристически съдове за готвене. Надяваме се сме били полезни. Ще се радваме да научим и вашето мнение по тези въпроси.